Regulament de acordare a doctoratului onorific

la Universitatea de Vest din Timişoara

Art.1.

Titlul de Doctor Honoris Causa reprezintă cea mai înaltă distincţie acordată de Universitatea de Vest din Timişoara.

Art. 2.

Obţinerea titlului de Doctor Honoris Causa se face în baza unei candidaturi urmată de evaluare. Acordarea titlului de Doctor Honoris Causa este hotărâtă de către Senatul Universităţii de Vest din Timişoara.

Art.3.

Prin acordarea acestei înalte distincţii va fi recunoscută contribuţia majora a candidatului la dezvoltarea domeniului şi se va întări prestigiul Universităţii de Vest din Timişoara.

Art.4.

a. Sunt îndreptăţiţi să propună candidatura la acest titlu:

Profesorii universitari titulari ai universităţii noastre în cadrul catedrelor, facultatea, rectorul universităţii.

b. Sunt eligibile pentru a fi candidate la titlul de Doctor Honoris Causa:

I. Persoanele care se bucură de recunoaşterea contribuţiei în domeniu, pe plan naţional/internaţional în domeniile ştiinţelor exacte, ştiinţelor economice, ştiinţelor juridice, ştiinţelor socio-umane sau în domeniul vocaţional.

 

Recunoaşterea va fi evidenţiată în dosarul de candidatură prin sublinierea elementelor ce profilează reputaţia candidatului.

Contribuţia trebuie să fie consistentă şi să acopere o perioadă considerabilă de timp în domeniile ştiinţelor exacte, ştiinţelor economice, ştiinţelor juridice, ştiinţelor socio-umane sau în domeniul vocaţional.

II. Cadre didactice deţinătoare a titlului de profesor universitar sau cercetător principal gradul I dar netitulare ale Universităţii de Vest din Timişoara.

 

Art.5

Etapele procedurii de acordare a acestui titlu onorific sunt următoarele:

a. Propunerea Catedrei este adresată Consiliului facultăţii, fiind însoţită de un dosar de candidatură ce va conţine datele candidatului relevante pentru activitatea profesională:

1.    elemente biografice;

2.    evidenţierea rezultatelor de notorietate ale activităţii ştiinţifice, culturale;

3.    premii obţinute, titluri ştiinţifice, afilieri la societăţi academice, apartenenţa la academii naţionale, consilii editoriale, precum şi elementele ce afirmă maturitatea carierei;

4.    implicarea cu succes în procesul de educaţie sau de cercetare - creaţie din universitatea noastră sau în promovarea şi dezvoltarea mediului academic al Universitatăţii de Vest din Timişoara.

 

b. Votul favorabil în Consiliul facultăţii va fi urmat de includerea în dosar a unei recomandări scrise adresată Comisiei Permanente de Cercetare si Promovare a Cadrelor Didactice din cadrul Senatului Universităţii.

c. Dacă propunerea vine direct din partea unei facultăţii, atunci dosarul de candidatură se înaintează comisiei mai sus amintite.

d. În dosar vor fi incluse referatele de evaluare a dosarului din partea decanului facultăţii şi a două cadre didactice cu titlul de profesor.

e. In dosar vor fi incluse şi recomandări ale altor deţinători ai titlului onorific de doctor al universităţii noastre din domeniul de recunoaştere a candidatului, dacă aceştia există.

f. În alcătuirea mai sus menţionată, dosarul se supune analizei în cadrul Comisiei de Cercetare şi Promovare a Cadrelor Didactice a Senatului.

g. Comisia de Cercetare şi Promovare a Cadrelor Didactice va analiza dosarul de candidatură iar preşedintele comisiei supune la vot rezultatul analizei.

h. Votul în comisie este secret.

i. Votul favorabil în comisie va fi însoţit de o recomandare adresată Senatului şi va fi urmat de susţinerea dosarului de candidatură de către decanul facultăţii în şedinţa Senatului, care hotărăşte acordarea titlului.

j. Se impune discreţia în relaţia cu terţi, cu privire la iniţierea si rezultatele de etapă ale procedurilor de acordare a titlului onorific de Doctor Honoris Causa. În momentul votului din Senat acestea devin publice.

j. Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara va aduce primul la cunoştinţa candidatului decizia privind acordarea titlului de Doctor Honoris Causa, formal, prin intermediul unei scrisori.

j. Atribuirea însemnelor și înmânarea diplomei ce conferă deţinătorului titlul de Doctor Honoris Causa, se vor desfăşura public, cu prilejul unei şedinţe extraordinare a Senatului Universităţii de Vest din Timişoara.

Prezentul Regulament a fost aprobat de către Senatul Universităţii de Vest din Timişoara, în şedinţa din data de 10.07.2008.